KEZDŐOLDAL       |       AJÁNLOTT ESZKÖZÖK       |       VÁLLALKOZÁS INDíTÁSA |       ÜZLETI TERV MINTA             
Saját vállalkozás

Valósítsd meg önmagad a saját vállalkozásodon keresztül.

Saját vállalkozás: a kezdő lépések
A vállalkozói ötlet megtalálása, tesztelése
Vállalkozói ötletek
A vállalkozási forma kiválasztása, cégalapítás
Finanszírozás, kezdőtőke előteremtése
Marketing és értékesítés


Üzleti terv minta

Módszerek a kie- gészítő jövedelem és otthoni pénz-
keresésre.

Üzleti terv készítése, üzleti terv minta

Üzleti terv 1. rész: Vezetői összefoglaló - Vállalkozás - Termékek bemutatása
Üzleti terv 2. rész: Marketing terv
Üzleti terv 3. rész: Működési terv - Szervezeti felépítés
Üzleti terv 4. rész: Pénzügyi terv - Mellékletek


Álláskeresés

Tippek, cikkek, információk álláskeresőknek, karrierépítőknek.

Álláskeresés, karrierépítés, karriertervezés
Önéletrajzírási tippek
Felkészülés az állásinterjúra
Angol nyelvű önéletrajz minta
Német nyelvű önéletrajz mintaÁlláskeresési tippek

Milyen hivatást válasszunk, hogyan tervezzük karrierünket: álláskeresés és karriertervekA legtöbb álláskereső amikor munkát keres, elsősorban pénzkereseti forrásként tekint egy megpályázott pozícióra. Pedig egy állás ennél jóval többet jelent. Nem csak anyagi juttatásokkal jár, hanem célt adhat az életünknek, elismerést, barátokat, presztizst hozhat magával. Lehetőséget teremt, hogy új dolgokat ismerjünk meg, új készségeket sajátítsunk el és más szemmel nézzük a világot. Ahhoz, hogy ez valóban bekövetkezzen, tudatosan kell közelítenünk a karriertervezés felé.


Hogyan találd meg a neked való hivatást?


Gyerekkorban gátlások nélkül és határozottan ad választ az ember arra a gyakran elhangsó kérdésre, hogy mi leszel, ha nagy leszel. Ám, ahogy egyre jobban közelítünk a felnőtté váláshoz, egy sor gyakorlati szempont merül fel, és nem biztos, hogy a szívünkkel választunk. Később, ahogy múlnak az évek, egyre inkább belefáradunk a napi hajtásba, és 40 körül sokan arra eszmélnek, hogy értékes éveket töltöttek el olyan munkákkal, amit egyáltalán nem szeretnek.

Változtatni természetesen sosem késő. Ehhez azonban arra van szükségünk, hogy képbe kerüljünk valódi igényeinkkel, vágyainkkal, érdeklődési területeinkkel és képességeinkkel kapcsolatban. Fiatalabb korban még többé-kevésbé tudja az ember, hogy mi az, amivel szívesen foglalkozna, mi az a tevékenység, amire nem csak munkaként tekintene, hanem hivatásként. De ahogy öregszünk, egyre inkább elveszítjük a fonalat ezen a téren. Íme egy lista, ami segíthet megtalálni, hogy mi a neked való hivatás. Vegyél elő papírt és tollat, és őszintén válaszolj ezekre a kérdésekre.

 • Mi volt a karrierálmod gyerek- és fiatalkorodban? Még ma is szívesen választanád ez(eke)t?
 • Milyen tevékenységek, hobbik, munkakörök / munkatípusok végzésekor érezted úgy, hogy szinte repül az idő? Mely tevékenységek végzésébe tudtál teljesen belefeledkezni, akár a korábbi munkáid során, vagy akár a szabadidődben?
 • Milyen témák ragadnak magukkal, amikor másokkal beszélgetsz? Mely témákról tudsz szenvedélyesen vitatkozni?
 • Milyen témájú TV-műsorokat, magazinokat, filmeket, könyveket nézel vagy olvasol a leginkább?
 • Egy általános napilapban melyik rovatot olvasod el legelőször?
 • Ha betérsz egy újságoshoz, a polcról melyik tematikájú újságokba lapozol bele legelőször?
 • Ha a pénz nem lenne szempont, mi lenne az a hivatás, munka, tevékenység, amivel eltöltenéd a napjaidat?
 • Ha kapnál 12 hónap fizetett szabadságot (és egy rakás pénzt, ami biztosítaná a megélhetésedet), mivel töltenéd ezt az időszakot?
 • Milyen életet képzelsz el magadnak, amikor ábrándozol? Hogy látod magadat a fantáziáidban, mivel foglalkozol és milyen pozícióban?

Nézd át a fenti kérdésekre adott válaszokat, és keresd meg azokat a szavakat (tevékenységeket), amelyek a leggyakrabban bukkannak fel. Ez lesz az az irány, az az érdeklődési terület, amerre el kell indulnod.

Most, hogy már tudod, hogy milyen tevékenységeket végeznél a legszívesebben, keresd meg a hozzájuk passzoló hivatásokat. Nézd meg, hogy milyen szakmákban vagy pozíciókban gyakorolhatod ezeket a tevékenységeket. Végezz egy kis kutatómunkát.

Könnyen lehet, hogy ahelyett, hogy alkalmazásban gyakorolnád ezt a hivatást, inkább a saját ura lennél. Erre is van lehetőség, például vállalkozási vagy szabadúszó formában. Ha érdekel a téma, olvasd el kapcsolódó két cikkünket:
- Saját vállalkozás: a kezdő lépések
- Kevés pénzből megvalósítható vállalkozói ötletek


Képzés, önképzés


Miután megtaláltad álmaid hivatását, ideje mérlegelned, hogy rendelkezel-e az ehhez szükséges végzettséggel, készségekkel, képességekkel, kvalitásokkal. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy formális képzésben kell részt venned. Sok készség és ismeretanyag autodidakta módon, önállóan is elsajátítható. Elég csak az internetre gondolni, ahol rengeteg ingyenes oktatási anyag áll rendelkezésre, és gyakran multimédiás vagy videó (pl. Youtube) formájában.

Formális keretek között folyó oktatásban általában akkor kényszerül résztvenni az ember, ha a választott hivatás vagy szakma gyakorlása egy hivatalos papír meglétéhez van kötve. Például diplomához, OKJ-s papírokhoz, nyelvvizsgákhoz, szakmai vizsgákhoz, stb. Egy egyetemi vagy főiskolai diploma megszerzése évekbe telik. Ha viszonylag gyorsan akarjuk lerendezni a szakmaváltást, érdemesebb egy 1-éves OKJ-s képzést megpróbálni. Szakmaterületektől függően vannak ennél rövidebb, intenzív képzések is.


Hogyan vesd meg a lábad egy új területen


Amikor szakmát / hivatást vált az ember, a leggyorsabban úgy  valósíthatja ezt meg, ha 'részidőben' kezd neki, amikor még az előző (jelenlegi) szakmáját űzi. Itt van néhány tipp, hogy hogyan kezd el felépíteni a szakmai image-edet egészen a kezdetektől, akár még az átképzés időszaka alatt.

 • Indíts el egy szakmai blogot, és használd arra, hogy a leendő szakterületedet érintő témákról írsz. Építs ki kapcsolatot a szakmán belül a meghatározó bloggerekkel, kommentelj az ő blogjukon.
 • Az első szakmai munkáidat próbáld meg önkéntesként végezni (például gyakornokként). Szakmai szervezeteknél keress mentorokat, akik összehozhatnak olyan cégekkel, ahol pár napra (vagy akár 1-2 hétre) ingyen vállalhatsz munkát, hogy beletanulj egy kicsit a szakma gyakorlati részébe. Ennél is fontosabb, hogy ezt az alkalmat kapcsolatépítésre használd.
 • Az első néhány munkát ingyen vállald be, és használd őket referenciamunkáknak. Ez jól működik olyan erületeken mint a webdesign, fotózás, videózás, tanácsadás, stb.
 • Csatlakozz szakmai szervezetekhez és kapcsolódj bele a szakmai életbe. Építs kapcsolati hálót.
 • Tanuld meg, hogy hogyan kell marketingelni magadat (self-marketing, personal branding).
 • Keress potenciális üzlettársakat, szakmai partnereket, főleg, ha vállalkozói formában szeretnéd megvalósítani magadat.


Ha sikerül megtalálnod a hozzád illő hivatást, ez segít egy teljesebb élet eléréséhez. Fontos, hogy szenvedéllyel csináld, amit csinálsz, és hogy folyamatosan képezd magad a szakterületeden. A kiválóság a siker egyik tényezője. A lelkesedés, szenvedély pedig egy másik. Találd meg azt a hivatást, aminek a gyakorlásától jobban éreznéd magad a bőrödben és légy az egyik legjobb a szakerületeden.


Kapcsolódó cikkeink:
- Önéletrajzírási tippek: hogyan írjunk sikeres pályázati anyagot
- Felkészülés az állásinterjúraHirdetések:

© Webkatalogus.com     2005-2015.  Minden jog fenntartva.    Kezdőoldal     Adatvédelem     Jogi nyilatkozat    Rólunk  

(Oldalainkon affiliate programok keretében termékeket ajánlunk. Ezért anyagi ellenszolgáltatásban részesülünk,
abban az esetben, ha valaki az ajánlásunk vagy termékismertetőnk révén megvásárolja az adott terméket.)
Részletes Disclaimer / nyilatkozat itt olvasható.