KEZDŐOLDAL       |       AJÁNLOTT ESZKÖZÖK       |       VÁLLALKOZÁS INDíTÁSA |       ÜZLETI TERV MINTA             
Saját vállalkozás

Valósítsd meg önmagad a saját vállalkozásodon keresztül.

Saját vállalkozás: a kezdő lépések
A vállalkozói ötlet megtalálása, tesztelése
Vállalkozói ötletek
A vállalkozási forma kiválasztása, cégalapítás
Finanszírozás, kezdőtőke előteremtése
Marketing és értékesítés


Üzleti terv minta

Módszerek a kie- gészítő jövedelem és otthoni pénz-
keresésre.

Üzleti terv készítése, üzleti terv minta

Üzleti terv 1. rész: Vezetői összefoglaló - Vállalkozás - Termékek bemutatása
Üzleti terv 2. rész: Marketing terv
Üzleti terv 3. rész: Működési terv - Szervezeti felépítés
Üzleti terv 4. rész: Pénzügyi terv - Mellékletek


Álláskeresés

Tippek, cikkek, információk álláskeresőknek, karrierépítőknek.

Álláskeresés, karrierépítés, karriertervezés
Önéletrajzírási tippek
Felkészülés az állásinterjúra
Angol nyelvű önéletrajz minta
Német nyelvű önéletrajz mintaVállalkozás indítása

A vállalkozás finanszírozása és kezdőtőke szükséglete


Egy üzleti ötlet megvalósításakor az esetek többségében a szükséges anyagi eszközök előteremtése szokta okozni a legnagyobb gondot. Egy kezdő vállalkozásnak a finanszírozása különböző módokon történhet.


Módszerek egy kezdő vállalkozás tőkeszükségletének a biztosításához


Spórolt pénz:

A legkézenfekvőbb megoldás a saját spórolt pénz, saját eszközök, ingatlan felhasználása a vállalkozásban. Ez persze azt feltételezi, hogy van elegendő félretett pénzünk, megtakarításunk, vagy rendelkezünk egy olyan befektetési portfólióval (pl. értékpapírok, bankbetét, befektetési jegyek), melynek a felhasználása fedezni tudja a vállalkozásunk kezdőtőke igényét.


Barátok, család pénze:

Egy másik gyakori módszer, amikor a családi és baráti körhöz fordulunk pénzért. Ez történhet pusztán kölcsön formájában, vagy bevonhatjuk a tőkét rendelkezésre bocsátó barátokat és családtagokat magába a vállalkozásba is, akik így pénzügyi vagy szakmai befektetőkké válhatnak. Például, egy betéti társaságnál a kültagi pozíció kimerülhet abban, hogy az illető tőkével járul hozzá a vállalkozáshoz. Bátrabb vagy érdeklődőbb családtagok és barátok azonban akár személyes közreműködést is vállalhatnak a vállalkozásunk működtetésében.


Banki hitel:

Megfelelően működő gazdaságokban a banki hitel az üzleti világ egyik éltető ereje. Hazánkban jelenleg elég körülményes banki hitelhez jutni, de egy jól előkészített üzleti tervvel, melyből világosan látszik, hogy a leendő vállalkozó alaposan átgondolta az üzleti ötletének a megvalósíthatóságát, könnyen  elhárulhatnak az akadályok a hitel megszerzése elől. A bankokat elsősorban az érdekli, hogy mennyire valósítható meg egy üzleti ötlet és milyen feltételek mellett jut a bank a pénzéhez, ha kölcsönt nyújt.


Kormányzati pályázatok:

Magyarország az egyike azon európai uniós országoknak, melyek a legnagyobb haszonélvezői az uniós felzárkóztató alapoknak. Évente millárdos nagyságrendekben áll rendelkezésre pénz, amit vállalkozások támogatására lehet fordítani. Az eu-s pénzek felhasználására kiirt pályázatokról a hivatalos magyar kormányzati weboldalakon lehet tájékozódni.


Az üzleti szféra által rendezett pályázatok:

Elvétve már hazánkban is rendszeresen tartanak versenyeket, pályázatokat leendő vállalkozóknak, ahol a díj egy pénzösszeg, amit a vállalkozási ötlet megvalósítására lehet felhasználni. Ilyen például a Shell Életpálya Alapítvány, melyet vállalkozókedvű fiatalok számára szoktak meghirdetni. Az üzleti szféra által szponzorált pályázatok még meglehetősen ritkák nálunk, szemben a külföldi gyakorlattal, így ez a tőkeszerzési módszer ne a listánk tetején szerepeljen.


Üzleti Angyalok

Az Üzleti Angyalok (Angel Investors) az angolszász világban terjedtek el leginkább, de ma már itthon is megjelentek, a kezdő vállalkozások nagy örömére. Az Üzleti Angyalok általában olyan magánszemélyek, melyek újonnan induló kisvállalkozásokba fektetnek be tőkét, és szakmai tudásukkal, tapasztalataikkal is hozzájárulnak a cég fejlődéséhez. Az Első Magyar Üzleti Angyal Hálózat weblapja itt található: www.uzletiangyal.net


Kockázati tőke befektető, szakmai befektető, stratégiai befektető:

Ezek a befektetői körök jellemzően nem a kezdő mikro- és kisvállalkozásokba szoktak tőkét pumpálni. Azonban érdemes észben tartani a létezésüket, hiszen ha már a vállalkozásunk elért egy bizonyos méretet, ha növekedni szeretnénk, lehet, hogy pont ezek között a befektetők között találhatunk rá arra a csoportra, amelyik finanszírozni fogja terjeszkedésünket.


Mennyi kezdőtőkére lesz szükséged a vállalkozás indulásakor


Minden egyes vállalkozásnak egyedi a tőkeigénye, ezért nincsen arra egy egyetemlegesen elfogadott formula, hogy pontosan mennyi pénzre lesz szükség az induláskor.

A kezdőtőke nagyságának megállapításában két "eszköz" lesz a segítségedre: a gondosan összeállított üzleti terved és a könyvelőd. Az üzleti tervnek fontos részét képezi a pénzügyi terv. Ebben tudsz előrejelzéseket készíteni a kiadások és bevételek alakulásáról. Mivel ezek becsült adatok, a számok nem lesznek pontosak, de minél alaposabb kutatómunkát végeztél, annál nagyobb az esélye, hogy a becsült adatok és a tényleges adatok összhangba kerülnek.


Tipikus költségek az induláskor:
  • cégbejegyzés költségei
  • a termék vagy szolgáltatás előállításának költségei
  • kereskedelmi tevékenységnél a nyitókészlet költségei
  • ha felmerül, akkor bérleti díj
  • rezsiköltségek, ideszámítva a telefon és internet díját is
  • irodaszer és eszközök költségei
  • egy szűkebb keret a marketing és reklám tevékenységre
  • a kötelező járulékok és adók
  • bérköltségek

Ha a vállalkozásod fogja adni az egyetlen jövedelemforrásodat, akkor az az általános nézet, hogy legalább 6, de inkább 9 hónapra elegendő félretett pénzed legyen, amiből a megélhetésedet tudod finanszírozni.Olvasd el kapcsolódó cikkeinket is:
- Üzleti terv készítése, üzleti terv minta
- A vállalkozói ötlet megtalálása, teszteléseHirdetések:

© Webkatalogus.com     2005-2015.  Minden jog fenntartva.    Kezdőoldal     Adatvédelem     Jogi nyilatkozat    Rólunk  

(Oldalainkon affiliate programok keretében termékeket ajánlunk. Ezért anyagi ellenszolgáltatásban részesülünk,
abban az esetben, ha valaki az ajánlásunk vagy termékismertetőnk révén megvásárolja az adott terméket.)
Részletes Disclaimer / nyilatkozat itt olvasható.