KEZDŐOLDAL       |       AJÁNLOTT ESZKÖZÖK       |       VÁLLALKOZÁS INDíTÁSA |       ÜZLETI TERV MINTA             
Saját vállalkozás

Valósítsd meg önmagad a saját vállalkozásodon keresztül.

Saját vállalkozás: a kezdő lépések
A vállalkozói ötlet megtalálása, tesztelése
Vállalkozói ötletek
A vállalkozási forma kiválasztása, cégalapítás
Finanszírozás, kezdőtőke előteremtése
Marketing és értékesítés


Üzleti terv minta

Módszerek a kie- gészítő jövedelem és otthoni pénz-
keresésre.

Üzleti terv készítése, üzleti terv minta

Üzleti terv 1. rész: Vezetői összefoglaló - Vállalkozás - Termékek bemutatása
Üzleti terv 2. rész: Marketing terv
Üzleti terv 3. rész: Működési terv - Szervezeti felépítés
Üzleti terv 4. rész: Pénzügyi terv - Mellékletek


Álláskeresés

Tippek, cikkek, információk álláskeresőknek, karrierépítőknek.

Álláskeresés, karrierépítés, karriertervezés
Önéletrajzírási tippek
Felkészülés az állásinterjúra
Angol nyelvű önéletrajz minta
Német nyelvű önéletrajz mintaVállalkozás indítása

Marketing és értékesítési stratégiák, tippek kisvállalkozások számára


Minden sikeres vállalkozás alapja a vevői igények helyes felismerése és ezek pontos kiszolgálása. A vevői igények feltérképezésével, a megfelelő termék- és árpolitika kialakításával, a termékeknek a vevőkhöz való eljuttatásával, és a vevőket célzó promóciós stratégiák kidolgozásával a marketing foglalkozik.Az üzleti tervben hangsúlyos szerepet kap a marketing terv melyben a kiszolgálni kívánt piaccal foglalkozunk különböző aspektusokból. Még a vállalkozás elindítása előtt kulcsfontosságú feladat a piackutatás, ami a marketing tevékenységünk legelső lépése.


Piackutatás


A piackutatás segítségével az alábbi fő témakörökben keresünk válaszokat:
 • trendek felismerése a piacon
 • vevői igények megismerése
 • vevői magatartás elemzése
 • versenytársak elemzése
 • kiaknázatlan piaci rések megtalálása

A piackutatás módszerei:
 • Primer piackutatási módszerek: ilyenkor direkt módon történik az adatok begyűjtése, közvetlenül a kutatás alanyaitól, általában mélyinterjúk, kérdőívek felhasználásával. Ez ma már interneten keresztül is lebonyolítható online kérdőívek, emailek, chatek segítségével.

 • Szekunder piackutatási módszerek: ebben az esetben már meglévő forrásokra támaszkodunk. Pl. iparági tanulmányok, statisztikák, mások által készítet piackutatási elemzések, prognózisok, szakmai publikációk, cikkek, tanulmányok, gyorsjelentések.

Piacszegmentáció


A piacszegmentáció segítségével határozható meg az a vevői csoport, akiknek szeretnéd eladni termékeidet. Minél pontosabban van egy célcsoport körülhatárolva, annál egyszerűbb lesz kiválasztani a legoptimálisabb ár-, értékesítési- és promóciós technikákat a célcsoport elérésére. Szintén ötletet adhat jövőbeli termékfejlesztésekre, új termékek bevezetésére.

A piaci szegmentsek vagy célcsoportok körülírására használhatunk demográfiai (kor, lakhely, családi állapot, iskolai végzettség, anyagi helyzet, stb.), pszichológiai, életvitelbeli jellemzőket.

Célpiacok meghatározása: egy vállalkozásnak több célpiaca is lehet, attól függően, hogy milyen termékeket szeretne értékesíteni. A piacszegmentáció részeként ne csak az elsődleges, hanem a másodlagos célpiacokat is határozd meg.


Termékpolitika


A marketing tevékenység következő fázisa a termékfejlesztési politikák meghatározása, a kutatás-fejlesztéssel való foglalkozás. Elemezzük az egyes termékeket a termék életgörbe különböző szakaszaiban. Határozzuk meg, hogy melyik szakaszban milyen marketing stratégiákat alkalmazzon a vállalkozás.
 • piacralépés szakasza
 • növekedés szakasza
 • érett szakasz
 • hanyatlás / stabilitás szakasza
Szintén szenteljünk figyelmet a jövőbeli termékfejlesztések felvázolásának, meglévő termékek a piacról való kivezetésének.


Árpolitika


Árstratégiák megállapítása, árképzés típusa: pl. költségalapú ár, lefölöző ár, pszichológiai ár, behatoló ár, versenytársat követő ár.

Árengedmények: diszkont, rabatt, mennyiségi engedmény, stb.

Hitelpolitika kialakítása: fizetési feltételek kidolgozása a vevők felé. Fizetési módok és határidők megszabása. Vevői árérzékenység vizsgálata.

Milyen extra szolgáltatásokra terjed ki az ár: garancia, vevőszolgálat, házhozszállítás, beszerelés, stb.


Értékesítés


Milyen disztribúciós csatornákat fog a vállalkozás használni a termékek értékesítésére és milyen arányban. Pl: saját üzlet, webáruház, csomagküldő szolgálat, stand, ügynöki hálózat, személyes eladás, nagyker, közvetítő kereskedők.

Befolyásoló tényezők az értékesítési csatornák kiválasztásában: az értékesítési hely földrajzi elhelyezkedése, versenytársak jelenléte, üzleti és jogi környezet, szakképzett munkaerő rendelkezésre áll-e.

Logisztikai szempontok vizsgálata az értékesítési helyszínek kiválasztásában.

Milyen kapcsolat fog kialakulni a beszállítókkal és a nagykereskedelmi vásárlókkal, tovább forgalmazókkal.


Promóció, reklám: Ingyenes, illetve alacsony költségű marketing módszerek, reklám stratégiákOffline marketing:


- Hirdetés magazinokban, szaklapokban: keresd meg a célcsoportod által vásárolt lapokat, és érdeklődj reklámlehetőségekről a lapban. Ma már egészen perifériális érdeklődési köröknek, hobbiknak, szabadidős tevékenységeknek is van saját újságjuk. A kis példányszámú szaklapok pedig mindig örömmel veszik egy új hirdető megjelenését.

- Apróhirdetési újságok: ezekben a lapokban a megjelenés viszonylag olcsó, ahhoz képest, hogy milyen nagy az olvasottságuk. Keresd meg a vonatkozó rovatot, és adj fel egy hirdetést.

- Hirdetés faliújságokon: művelődési házakban, oktatási intézményekben, sport- és szabadidős intézményekben, könyvtárakban gyakran találkozhatsz olyan nyilvános faliújságokkal, ahol bárki helyzhet el szórólapot, reklámhirdetést teljesen ingyen. Azonban vannak olyan faliújságok is, ahová tilos vadidigeneknek mindenféle promóciós anyagot felragasztani, sőt, meg is büntethetnek érte. Mielőtt faliújságon hirdetsz, győződj meg róla, hogy azon nyilvános-e bárki részére a reklámozás.

- Cégregiszterek, Yellow Pages, szakmai telefonkönyv: ez is egy viszonylag olcsó megjelenési forma, tekintve, hogy általában egy teljes évre szól (vagy addig, amig meg nem jelenik a következő kiadása a cégregiszternek).

- Rádióhirdetés helyi rádiónál: míg az országos vagy regionális rádióadóknál kisebb vagyonokat kell leperkálni egy rádióhirdetési kampányért, addig alacsony hallgatottságú, helyi rádióknál (főleg vidéken) meglepően kis összegért is megjelenhet a reklámspotunk az éter hullámain.

- Sajtóközlemények: kedvelt formája a sajtó hírverésnek. Ha valami említésre méltó történik vállalkozásunk házatáján, ami estleg sajtóviszhangot is kaphat, érdemes egy sajtóközleményt kiadni és eljuttani a megfelelő orgánumokhoz. Saját weblapunkon is megjelentethetünk sajtóközleményeket, hogy elérhetővé tegyük más médiák, illetve weblapok számára utánközlésre.

- Szponzoráció: itt nem kell egyből a foci VB szponzorálására gondolni. Kisebb horderejű, helyi szintű eseményeket szponzorálhatunk, ragaszkodva ahhoz, hogy az eseményről megjelenő reklámanyagokon szerepeljen a logónk / cégnevünk / weblapunk címe, stb. Például szponzorálható egy helyi ifjúsági csapat, vagy valamilyen művészeti kiállítás, figyelve arra, hogy a szponzorált tevékenység / célcsoport passzoljon a vállalkozásunk profiljához.

- Szórólapok elhelyezése: míg az utcán a kézbe nyomott szórólapoktól mindenki viszolyog, és tudva levő, hogy elolvasás nélkül kerülnek a kukába - vagy rossz esetben a földre -, vannak helységek, ahol érdemes elhelyezni reklámanyagokat. Például olyan üzletekben, ahol a célcsoportunk megfordul. (Például, egy kutyakozmetikával foglalkozó vállalkozás megbeszélheti kutyatenyésztőkkel, hogy a szórólapjai megjelenjenek a telephelyeken, vagy állatkereskedésekben, illetve fordítva.)

- Névjegykártya, leveleken és borítékon fejléc, lábléc: ezek az eszközök részét képezik az úgynvezet corporate identity (kisarculat) csomagnak. A névjegykártya a kapcsolatépítés egyik hasznos eszköze, nyugodtan helyezzünk el rajta reklámüzeneteket. Hasonlóan alkalmazzuk a céges levelezésben használt levélpapír fej- és láblécét, a boríték felületét.

- Vállalati arculat kialakítása és a brand építés, image.

- Networking.


Online marketing:


Az internetes jelenlét ma már szinte elengedhetetlen a vállalkozások számára. De egy saját weboldal fentartásán kívül még számos módon érhetjük el a potenciális vevőinket a neten. Ebben segít az onlline marketing. Ennek néhány eleme:


- Keresőmarketing: teljesen ingyenes módszer. A honlapunk oldalait egyszerű módszerekkel a keresőkre (pl. Google) kell optimalizálni a találati listákon való jó szereplés érdekében.

- Link stratégiák, site promotion: ez is ingyenes. A cél, hogy minél több külső weboldal hivatkozzon a mi weblapunkra.

- Email marketing: nagyon hatékony és olcsó. Nem tévesztendő
össze a kéretlen reklámlevelek küldözgetésével!!! Ha komolyan gondolod a lojális vevőbázis felépítését, akkor szívesen ajánljuk az Aweber email marketing szolgáltatásait.

- PPC hirdetések: kulcsszavas hirdetések, viszonylag olcsó online
reklámozási forma.

- Internetes hirdetési oldalak: a hatékonysága annak függvénye, hogy mennyire tekintélyes és nagy látogatottságű hirdetési oldalt használunk.

- Banner hirdetések: ma már valamelyest visszaesett a szerepük a PPC hirdetések előretörésének következtében. Viszont olcsón lehet vásárolni banner helyet olyan oldalakon, amelyek jól szerepelnek az internetes keresőkben.

- Vendég bloggolás (guest blogging): a célcsoportod által olvasott népszerű blogon megpróbálsz megjelentetni vendég szerzőként egy olyan saját írást (blog posztot), ami tartalmazza a weboldalad linkjét.

- Vírus marketing (viral marketing): a nevével ellentétben nem vírusok küldéséről van szó, hanem olyan promóciós anyagok (pl. ingyenesen letölthető dokumentumok) terjesztésével, melyeket tovább- küldözgethetnek ismerőseiknek azok, akik már hozzájutottak. Vagyis a promóciós anyagunk vírusszerűen fog terjedni az interneten.

- Legális fájlmegosztás: saját anyagok feltöltése pl. a Youtube, Slideshare.net, stb. oldalakra.

- Közösségi oldalak, social media: Facebook, Twitter, stb.

- Online szemináriumok, webináriumok szervezése: elsősorban ingyeneset, de akár fizetős is lehet.

- Saját partnerprogram (affiliate program) létrehozása

- Fórumokon való részvétel, a célcsoporthoz kapcsolódó fórumokban aktív szerepvállalás

- Blogolás: saját blog indítása, hasonló bloggerekkel való kapcsolattartás, kommentelés

- Bookmarking weboldalak: pl. stumble upon, del.ici.us, reddit

- Ingyenes tartalomcsere más weblapokkal.


Mire figyelj oda a reklámtevékenységednél


A promóciós csatorna megválasztásakor a legfontosabb szempont, hogy mennyire pontosan érhető el vele a célcsoportunk. Ne feledd, nem az a lényeg, hogy a reklámüzeneted minél több emberhez eljusson, hanem az, hogy a célcsoportodon belül, a potenciális vásárlóid körében jusson el minél több emberhez.


Visszacsatolás, feedback:

Ahhoz, hogy minél hatékonyabbak legyenek a promóciós kampányaid - legyen szó ingyenes vagy fizetős verzióról -, elengedhetetlen, hogy valamilyen módon nyomon kövesd az eredményüket. Online területen erre a különböző tracking programok és szolgáltatások nyújtanak lehetőséget. A vevők közvetlen megkérdezésével is megszerezheted a szükséges információkat. Például kérdőívek alkalmazásával, amit érdemes valamilyen nyereményjátékkal / sorsolással egybekötni, így növelhető a felmérésben résztvevők száma.Olvasd el kapcsolódó cikkeinket is:
- A vállalkozói ötlet megtalálása, tesztelése
- Üzleti terv 2. rész: Marketing terv
Hirdetések:

© Webkatalogus.com     2005-2015.  Minden jog fenntartva.    Kezdőoldal     Adatvédelem     Jogi nyilatkozat    Rólunk  

(Oldalainkon affiliate programok keretében termékeket ajánlunk. Ezért anyagi ellenszolgáltatásban részesülünk,
abban az esetben, ha valaki az ajánlásunk vagy termékismertetőnk révén megvásárolja az adott terméket.)
Részletes Disclaimer / nyilatkozat itt olvasható.