KEZDŐOLDAL       |       AJÁNLOTT ESZKÖZÖK       |       VÁLLALKOZÁS INDíTÁSA |       ÜZLETI TERV MINTA             
Saját vállalkozás

Valósítsd meg önmagad a saját vállalkozásodon keresztül.

Saját vállalkozás: a kezdő lépések
A vállalkozói ötlet megtalálása, tesztelése
Vállalkozói ötletek
A vállalkozási forma kiválasztása, cégalapítás
Finanszírozás, kezdőtőke előteremtése
Marketing és értékesítés


Üzleti terv minta

Módszerek a kie- gészítő jövedelem és otthoni pénz-
keresésre.

Üzleti terv készítése, üzleti terv minta

Üzleti terv 1. rész: Vezetői összefoglaló - Vállalkozás - Termékek bemutatása
Üzleti terv 2. rész: Marketing terv
Üzleti terv 3. rész: Működési terv - Szervezeti felépítés
Üzleti terv 4. rész: Pénzügyi terv - Mellékletek


Álláskeresés

Tippek, cikkek, információk álláskeresőknek, karrierépítőknek.

Álláskeresés, karrierépítés, karriertervezés
Önéletrajzírási tippek
Felkészülés az állásinterjúra
Angol nyelvű önéletrajz minta
Német nyelvű önéletrajz mintaÁlláskeresési tippek

Önéletrajzírási tippek: hogyan írjunk sikeres pályázati anyagotÁlláskereséskor az elküldött önéletrajz lesz az első szűrő a kiválasztás folyamán, ezért lényeges, hogy a pályázati anyagunk kitűnjön a többi közül és azonnal megragadja az olvasó (többnyire a HR-es) figyelmét. Mivel gyakran egy álláshirdetésre több százan is jelentkeznek, nincs könnyű dolga a személyzetisnek. A pályázóknak csak egy töredékét hívják be állásinterjúra, és ha mi is be akarunk kerülni ebbe a csoportba, akkor jobb, ha betartjuk a sikeres önéletrajzírás írott és íratlan szabályait.


1. lépés: tájékozódás a leendő munkaadó felöl


Mielőtt megpályázunk egy állást, a legfontosabb dolog, hogy informálódjunk a munkáltatóról, nehogy utólag érjenek minket kellemetlen meglepetések. Erre legalkalmasabb az internet, de utánanézhetünk cégregiszterekben, a sajtóban vagy akár személyesen.

Elmehetünk a cég telephelyére, hogy lássuk, milyen körülmények között kell a munkát végezni, és kikérdezhetjük a portást a munkáltatóról. A portások gyakorlatilag a legjobb információforrások, ha fel akarunk térképezni egy céget.

A közösségi oldalakon szintén szerezhetünk hasznos tippeket, ha pedig a cégnek van saját megjelenése a közösségi oldalakon, akkor az remek kiindulópont lehet az első benyomásokhoz.


Az önéletrajz szerkezeti felépítése


Többféle önéletrajz típus is létezik, de manapság leginkább az amerikai formátum tűnik a legelterjedtebbnek. Itt főbb vonalakban bemutatjuk be ennek a felépítését.

1. Személyes adatok:

Tartalma: név, cím, email, telefonszám, szakmai weboldal (ha van)

Mire figyeljünk:
  • Komoly email címet használjunk, kerüljük az olyan címeket, amikben valamilyen hobbink vagy fórumos nicknevünk szerepel. Például a cuncimokus21@mail.com vagy a bestworldofwarcrafthero@mail.com nem feltétlenül fogják a professzionalizmus érzetét kelteni az önéletrajz olvasójában. A legjobb, ha külön létrehozunk egy email címet a hivatalos ügyeink intézésére, pl. nagy.abraham@mail.com.
  • Telefonszámnál semmiképpen se céges telefont adjunk meg, főleg akkor ne, ha a jelenlegi munkahelyünkön nem is sejtik hogy új állást keresünk.

2. Készségek:

Tartalma: 3 - 5 kiemelkedő készség (ez a rész főleg angol nyelvű, amerikai típusú önéletrajzoknál jellemző)

Mire figyeljünk:  
Olyan készségeket, képességeket emeljünk itt ki, amelyek kifejezetten a megpályázott állásnál lehetnek fontosak. Pl:
- kiemelkedő kommunikációs készség
- jó szervezőkészség, párhuzamosan futó projektek menedzselése
- kitünő vezetői készség, gyakorlat több fős team eredményes irányításában3. Szakmai tapasztalat / előző munkahelyek:

Ez a rész érdekli a legjobban leendő munkaadónkat, ezért nyugodtan jöhet az iskolai végzettséget taglaló rész elé.

Mire figyeljünk:
A jelenből visszafelé haladva, kronológikus sorrendben tüntessük fel az előző munkahelyeket és egyéb szakmai tapasztalatokat. Kezdjük a cég megjelölésével, az ott eltöltött idő dátumával és a betöltött pozícióval. A pozícióknál térjünk ki a cégnél betöltött feladatokra.

Tipp:
Egy önéletrajzban akkor lehetünk a legmeggyőzőbbek, ha az általunk elért eredményeket domborítjuk ki. Ebből könnyen kitűnik a leendő munkaadó számára, hogy egy eredmény-orientált munkavállaló vagyunk, akivel csak jól járhat a cég. A pozícióknál a feladatok felsorolása mellett térjünk ki 1-2 általunk elért eredményre is. Néhány példa:
- "munkámnak köszönhetően 35%-kal nőttek az eladások az északi régióban..."
- "elértem, hogy 40%-kal csökkenjen a későn fizető beszállítók aránya..."
- "újításaim következtében 25%-kal nőtt a gyártósorok kapacításának kihasználtsága..."4. Képzettségi adatok

A jelenből kiindulva, visszafelé haladva tüntessük fel az elvégzett iskolákat, szakmai tanfolyamokat, továbbképzéseket.


5. Egyéb képzettség

Itt soroljuk fel a munkavégzés szempontjából lényeges egyéb képességeket és képzettségeket.

Tartalma: nyelvismeret (fajtája - általános / szakmai -, és szintje), számítógépes ismeret típusa és szintje, jogosítvány, üzleti / szakmához kötődő szoftverek ismerete


6. Szakmai szervezetek, publikációk

Közép- és felsővezetői szinteken, illetve tudományos területen érdemes beilleszteni az önéletrajzba ezt a részt. Felsorolásszerűen jöhetnek ide a legfontosabb szakmai szervezetek, ahol tagságunk van, illetve a legnevesebb szakmai folyóiratok neve, ahol publikáltunk.


7. Személyes adatok

Ebben a részben a személyiségünk színességét érzékeltethetjük néhány jellemző hobbi és szabadidős tevékenység felsorolásával. Ha valamilyen civil- vagy jótékonysági szervezt munkájában részt veszünk, akár önkéntesként, akár fizetés ellenében, azt is érdemes itt feltüntetni, hogy pozitív kép alakuljon ki rólunk a leendő munkaadóban.

Tipp:
Kerüljük a túl 'furcsa' hobbik említését. Lehetőleg olyanokat soroljunk fel, amelyek hangsúlyozzák az állásra való alkalmasságunkat, és a cég kulturájához való kompatibilitásunkat.  Ez kb. annyit jelent, hogy ha például fontos lesz az adott munkakörben az emberekkel való kapcsolattartás, akkor olyan hobbikat / sportokat szerepeltessünk itt, amiket az ember társaságban folytat.

A személyes adatoknál ma már nem szükséges a kor és családi állapot megadása, mert ez diszkriminációra szolgáltathat alapot.


Egy kulcs a sikerhez: az önéletrajz testreszabása


Sokan esnek abba a hibába, hogy elkészítenek egy sablon önéletrajzot, és aztán azt küldik szét minden pályázathoz. Pedig egy alig 15 perces munkával könnyen testreszabhatjuk pályázati anyagunkat, hogy az minél inkább passzoljon a megpályázandó állás követelményeihez.

Ilyenkor elég csak 1-2 mondatot átírni például az előző munkahelyeken ellátott feladatoknál és elért eledményeknél. Persze fontos, hogy ne térjünk el az igazságtól!

Egy ilyen apróság, mint a pályázati anyagunk testreszabása döntő lehet abban, hogy önéletrajzunk a szemétkorsárban végzi, vagy kellő bizalmat ébreszt ahhoz, hogy behívjanak minket egy állásinterjúra.


Gyakorlati tippek a sikeres önéletrajz elkészítéséhez


Az önéletrajz egyben szakmai névjegykártyánk. Tartalma és stílusa saját személyiségünk lenyomata. Íme néhány fogás, amire érdemes odafigyelni:
  • A siker kulcsa a jól megválasztott szavakban rejtőzik. Például olyan igéket kell választani, melyek aktív cselekvést tükröznek. (Főleg angol nyelvű önéletrajzoknál van szerepe: kerüljük a passzív szerkezeteket.)
  • ahogy már fentebb is említettük, tűnjön ki az önéletrajzunkból az eredmény-orientáltság, hangsúlyozzuk ki az elért eredményeinket
  • ne legyen az önéletrajzunk túl hosszú: maximum 2 oldal, de inkább 1 vagy másfél
  • ügyelj a helyesírásra
  • bérigényt csak akkor jelölj meg, ha ezt kifejezetten kérik, és akkor se egy konykrét összeget adj meg, hanem egy "-tól -ig" tartományt
  • fényképet is csak akkor mellékelj, ha kifejezetten kérik: ez egy standard igazolványkép legyen, ne valami partyfotó a Facebook oldaladról

Megjelenés a közösségi médiákon


Ma már egyre több HR-es gyűjt információt a pályázókról a közösségi oldalakról. Ha fenn vagy a Facebookon, van Twittered, egy saját csatornád a Youtube-on, vagy vezetsz egy nyilvános személyes blogot, akkor készülj fel arra, hogy ezeket a megjelenéseidet a leendő munkaadó górcső alá veszi. Jobb, ha még időben törlöd a kínos fotókat, komolytalan blogbejegyzéseket és egyéb őrültségeket. Vagy legalább tedd az elérést priváttá a publikus helyett.

Természetesen ezeket a platformokat a szakmai előmeneteled előmozdítására is használhatod. Például a LinkedIn kifejezetten ezt a célt szolgálja, így érdemes oda regisztrálnod, és feltölteni szakmai profilod, részt venni a szakmai beszélgetésekben, stb.

Egy szakmai blog elindítása akár ingyenes blogszolgáltatónál, vagy akár regisztrált domain név alatt pedig kifejezetten az előnyödre válhat. Segíthet az image építésben, az úgynevezett personal brandingben. Egy blog alkalmas arra, hogy szakmai tapasztaladaidról, gondolatadról értekezz, kapcsolatot teremts a szakmaibeliekkel a virtuális térben, és felépíts egy saját kis közösséget a blogod körül.


Mit tartalmazzon a kísérőlevél / motivációs levél?

Számos pályáztató kéri, hogy az önéletrajzon kívül egy motivációs levelet is mellékeljünk. Ezt kísérőlevélnek is hívják, és érdemes kérés nélkül is elküldeni, hiszen a professzionalizmusunk benyomását erősíti.

A kísérőlevélben fejezzük ki, hogy miért szeretnénk a vállalkozásnál dolgozni, és hogyan lehetnénk hasznára a cégnek. A kísérőlevelet az önéletrajzhoz szokták csatolni. Ebben lehet kevésbé formálisan kiemelni az önéletrajz fontosabb részeit, olyan megfogalmazásban, hogy abból kiderüljön, miért érezzük úgy, hogy kvalitásaink passzolnak a meghirdetett pozíció feladatainak elvégézéséhez.

Általában 2-3 bekezdés bőven elég, nem kell túlzásokba esni. Ezenkívül a megszólítás és az elköszönés kerül még a levélbe.


Idegen nyelvű önéletrajzokhoz itt találsz mintát:
- Angol nyelvű önéletrajz minta
- Német nyelvű önéletrajz minta


Olvasd el kapcsolódó cikkeinket is:
- Felkészülés az állásinterjúra
- Milyen hivatást válasszunk, hogyan tervezzük karrierünketHirdetések:

© Webkatalogus.com     2005-2015.  Minden jog fenntartva.    Kezdőoldal     Adatvédelem     Jogi nyilatkozat    Rólunk  

(Oldalainkon affiliate programok keretében termékeket ajánlunk. Ezért anyagi ellenszolgáltatásban részesülünk,
abban az esetben, ha valaki az ajánlásunk vagy termékismertetőnk révén megvásárolja az adott terméket.)
Részletes Disclaimer / nyilatkozat itt olvasható.