KEZDŐOLDAL       |       AJÁNLOTT ESZKÖZÖK       |       VÁLLALKOZÁS INDíTÁSA |       ÜZLETI TERV MINTA             
Saját vállalkozás

Valósítsd meg önmagad a saját vállalkozásodon keresztül.

Saját vállalkozás: a kezdő lépések
A vállalkozói ötlet megtalálása, tesztelése
Vállalkozói ötletek
A vállalkozási forma kiválasztása, cégalapítás
Finanszírozás, kezdőtőke előteremtése
Marketing és értékesítés


Üzleti terv minta

Módszerek a kie- gészítő jövedelem és otthoni pénz-
keresésre.

Üzleti terv készítése, üzleti terv minta

Üzleti terv 1. rész: Vezetői összefoglaló - Vállalkozás - Termékek bemutatása
Üzleti terv 2. rész: Marketing terv
Üzleti terv 3. rész: Működési terv - Szervezeti felépítés
Üzleti terv 4. rész: Pénzügyi terv - Mellékletek


Álláskeresés

Tippek, cikkek, információk álláskeresőknek, karrierépítőknek.

Álláskeresés, karrierépítés, karriertervezés
Önéletrajzírási tippek
Felkészülés az állásinterjúra
Angol nyelvű önéletrajz minta
Német nyelvű önéletrajz mintaVállalkozás indítása

Saját vállalkozás indítása: a kezdő lépések


Aki hosszabb ideje foglalkozik egy saját vállalkozás létrehozásának  a gondolatával, annak érdemes minél hamarabb tisztáznia magában, hogy mik a céljai ezzel, és milyen hajtóerők, belső motivációk segíthetik ezen az úton. Ebben a cikkben leginkább erre a kérdésre keressük a választ.

Cikksorozatunk további részeibeiben a vállalkozás indításával kapcsolatos legfontosabb témákat járjuk körül, ne hagyd ki ezeket se:

1. A leggyakoribb motivációk a saját vállalkozás indításakor


A saját vállalkozás indításának az ötlete általában egy hosszabb folyamat, belső vívódás, önmegvalósítási kényszer eredménye. Mivel egy ilyen döntés meghozatala az egész életünkre kihatással lesz, fontos az erős motiváltság. Ime a saját vállalkozásba belefogó emberek leggyakoribb motivációi:
 • önmegvalósítás igénye
 • személyes függetlenség utáni vágy
 • anyagi függetlenség megteremtése utáni vágy
 • szakmai hírnév felépítése, szakmai becsvágy
 • új utak keresése
 • a korábbi életmódon való változtatás igénye
 • saját, különleges vállalkozói ötlet megvalósítása
 • egy eddig betöltetlen piaci rés kiszolgálásának a lehetősége
 • a környezetünk és a világ jobbá tételének az igénye

Aki régebb óta melenget a keblében vállalkozói ambíciókat, bizonyára már rendelkezik egy halvány, vagy akár határozott elképzeléssel arról, hogy milyen vállalkozási ötlet megvalósításába szeretne belevágni. (Pl. internetes vállalkozás, bio kozmetikumok kistermelői gyártása, kézműves élelmiszerek gyártása, esküvői videózás, üzleti tanácsadás, lakásfelújítással kapcsolatos szolgáltatások nyújtása, stb.). De még mielőtt magának a vállalkozási ötletnek a piacképessége elemzésére kerülne, nem árt tisztázni magunkban, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a vállalkozói létre, életformára.


2. A sikeres vállalkozó kívánatos tulajdonságai


Amíg alkalmazásban állunk egy cégnél, addig "csak" arra kell összpontosítanunk, hogy jól végezzük a munkánkat. Számos dolgot természetesnek veszünk, és fel se tűnik, hogy mennyi gondot vesz le a vállunkról a munkáltatónk, mialatt állásban vagyunk. Mindez gyökeresen megváltozik, amint átkerülünk a másik oldalra. Vállalkozóként megszűnik a havi jövedelem korábbi kiszámíthatósága, és a megszokott napi 8 órás munkaidő könnyen csaphat át napi 12-14 órába. Ezért jól jön, ha felvértezzük magunkat néhány olyan tulajdonsággal, melyek segítenek átlendülni a nehézségeken és megkönnyítik céljaink elérését. Lássunk néhány ilyen tulajdonságot.

 • önbizalom
 • jó kommunikációs készség
 • rugalmasság
 • terhelhetőség
 • kockázatvállalási hajlandóság
 • céltudatosság
 • optimizmus
 • jó szervezőkészség
 • mások vezetésének és motiválásának a képessége
 • önérvényesítés
 • jövőorientáltság
 • új ismeretanyagok elsajátításának a vágya
 • önmenedzselési készség
 • időgazdálkodás
 • nyitottság az új, szokatlan ötletekre

A saját személyiségünk feltérképezése felbecsülhetetlenül értékű abban, hogy felismerjük erősségeinket és gyenge pontjainkat. Az interneten több helyen is találhatóak személyiség tesztek, mind magyar, mind idegen nyelven. Például  karrier tanácsadással foglalkozó weblapokon, álláskereső portálokon gyakoriak ezek. Végezzünk el 1-2 ilyen tesztet, majd készítsünk listát az eredményről. Egy papírlapra írjuk fel azokat a személyiségjegyeket, készségeket, képességeket, melyek hasznunkra lesznek vállalkozóként, és amelyekben jók vagyunk. Majd készítsünk egy listát azokról a karakterjegyekről, készségekről, melyek fejlesztésre szorulnak.

Nem kell megijedni, ha néhány területen kevésbé bizonyulunk kiválónak. A legtöbb készség tanulható, fejleszthető. Például, a fejletlen kommunikációs készségen kommunikációs tréningek sokat segíthetnek. Vagy az elégtelen időgazdálkodási / szervezési képesség kellő gyakorlással és fókuszálással könnyen javítható. Ezekben a témákban számos ingyenes szakanyag található az interneten, akár videók formájában (pl. Youtube-on), de ha van rá pénzügyi keretünk, akkor menedzser könyveket, oktató videókat is vásárolhatunk.

A vállalkozói lét egyik legnagyobb meglepetése, hogy remek lehetőséget nyújt saját személyiségünk fejlődésére. Nap mint nap új kihívásokkal kell szembenézni, és ez azzal jár, hogy kénytelenek vagyunk új ismeretanyagokat elsajátítani, képességeinket tökéletesíteni, új készségeket kifejleszteni. A vállalkozói lét egyben egy állandó tanulási folyamat is, amely tágítja a tudatunkat, aminek során nyitottabbá váunk az új lehetőségek felé és megtanulunk nyitott szemmel járni a világban.


3. A vállalkozásod: munka vagy hivatás?


Rengetegen vannak a világban, akik a munkát egy szükséges rosszként élik meg. Valami, amit el kell végezni a megélhetés érdekében. Sajnos, nagyon kevesen vannak, akiknek a munkájuk egyben a szenvedélyük is, és azzal töltik az életüket kitevő idő jelentős részét (= munkaidőt), amit valóban szeretnek csinálni.

Amikor valaki saját vállalkozásba kezd, fontos döntést hoz az életében. Rengeteg pénzt, energiát és időt fog befektetni a vállalkozás üzemeltetésébe. Éppen ezért fontos, hogy a vállalkozást ne csupán az anyagi függetlenség megteremtésének eszközeként lássuk, hanem az önmegvalósítás módjának is. Ne az anyagi javak megszerzésének a lehetősége legyen az elsődleges motivácdió! A vállalkozási ötlet kiválasztásakor az legyen a döntő szempont, hogy olyan tevékenységet találjunk, ami örömet okoz, amit szívesen csinálunk, aminek a végzésébe teljesen bele tudunk feledkezni. Ez az egyik különbség a munka és a hivatás között.

Ha sikerül megtalálni azt a tevékenységet, ahol nem azt várjuk, hogy mikor ér véget a munkanap, hanem azt, hogy mikor kezdődik a következő, akkor jól választottunk. A hivatásunk megtalálásában hallgassunk a belső hangra. Amikor egy olyan tevékenység köré építünk fel egy vállalkozást, amit szenvedélyesen szeretünk, akkor az anyagi és szakmai siker elérésének a lehetősége is megtöbbszöröződik.


Olvasd el cikksorozatunk következő részét:
A vállalkozói ötlet megtalálása, teszteléseHirdetések:

© Webkatalogus.com     2005-2015.  Minden jog fenntartva.    Kezdőoldal     Adatvédelem     Jogi nyilatkozat    Rólunk  

(Oldalainkon affiliate programok keretében termékeket ajánlunk. Ezért anyagi ellenszolgáltatásban részesülünk,
abban az esetben, ha valaki az ajánlásunk vagy termékismertetőnk révén megvásárolja az adott terméket.)
Részletes Disclaimer / nyilatkozat itt olvasható.